top of page
karpman 2.png

Днес искам да ви разкажа за него

Това е схема на реактивно поведение, което несъзнателно прилагаме в живота си всеки ден.

 

Тук има три роли и влизайки във всяка една от тях човек приема това поведение и се държи с околния свят, спрямо ролята, в която е влязъл.

Жертва –  човек е изчерпил всичката си енергия оплаква се, вини всички около себе си за състоянието, в което се намира /мъж/жена, работа, държава, близки, приятели, целия свят/ и не иска да направи никакво действие, да промени тази ситуация. Тук е валидно правилото за всяко решение има проблем.

Жертвата също така има два подтипа капризна, тази на която всички и всичко са длъжни и виновни и адаптивна такава, която намира някой или нещо върху, който да изсипва своето недоволство.

Жертвата подсъзнателно търси тиранин, който да я мачка, унижава, да и отнема правата, да се държи зле с нея, за да докаже правотата си, че всички и всичко е лошо.

Когато посъбере енергия и се осъзнае от нея става най-добрия ТИРАНИН или агресор.

Защо? Защото вече е взела решение, че няма да позволи на никой и нищо да я мачка и да я кара да се чувства зле и безпомощна. На свой ред бившата жертва и настоящ тиранин започва да мачка всичко около себе си.

Тук също имаме два варианта възпитателен и назидателен тиранин.

Назидателния е този, който знае и може всичко най-добре и никой и нищо не може да му каже какво и как да направи. Той е най-умния, компетентния и най, най…., ако се опитате да му докажете, че това не е така ще се сблъскате с неговия назидателен и нравоучителен тон и действие.

Възпитаващ, който постоянно дава съвети, как е най-добре нещо да се направи, и възпитава като родител, държи те отговорен, за това, че не си направил нещата, както той ги иска и вижда.

Подсъзнателно агресора/тиран, не иска да е такъв, защото изразходва твърде много енергия от себе си за тези дейности. Той  обикновено,  е натрупал много гняв и по този начин, го изразява, като това му дава сили и енергия, привидно, защото в действителност той изразходва много повече.

Когато се осъзнае от тиранина, става най-добрия СПАСИТЕЛ.

„Боже какво направих, колко хора обидих и нараних сега ще поправя всичко!“

И той става СПАСИТЕЛ, започва да спасява всичко около себе си – приятели, колеги, семейство, клиенти, но никога себе си.

Спасявайки другите, така той лесно бяга от отговорността за себе си.

Даващ спасител – този, който дава докато изчерпи всичко от себе си и така най-лесно става жертва. Подсъзнателно той не иска да спасява никого, защото знае, че така изчерпва себе си и не помага на жертвата да се спаси, но го прави, за да избяга от отговорността за собственото си спасяване.

Втория подтип е взимащия спасител- той дава, но иска и да получи нещо в замяна на подсъзнателно ниво, и има много очаквания. Когато те не се изпълнят се получава прекрасен тиран, „Сега след като не ми дадохте, ще видите вие“ или жертва „Аз ви дадох всичко, но на мен няма, кой да ми даде.“ „Правя всичко за вас, но вие не ме оценявате“

Прилагането на това поведение на въртележка в триъгълника изчерпва енергията на човек, прави го негативен, агресивен, пасивен, изискващ, назидателен и непродуктивен.

Излизането от това положение става, като се научите да се наблюдавате и съзнателно да отбелязвате, кога сте  в определената роля. Когато влизате осъзнато в триъгълника „Сега ще съм тиран, за да накарам децата да си оправят стаята“, този подход не изчерпва вашата енергия, не ви прави агресивни, не трупате негативи.

Когато се въртите неосъзнато или реактивно в триъгълника, изчерпвате много от вашите ресурси и енергия ежедневно.

Замислете се само, колко пъти сте в позицията на агресор, когато нещо не  става, или не можете да го получите. Това, че си бил назидателни и възпитателен, не е имало ефект за другия човек и той не се е променил. Само ти си отделил време и енергия, за нещо, което не води никъде.

Сега си помислете, колко пъти на ден това ви се случва.

Същото е положението и с другите  две позиции.

Когато си Жертва, имаш чудесно оправдание, да не предприемаш никакво действие и да не правиш нищо, така другите ти съчувстват, опитват се да ти помогнат т.е те работят за теб. Много хора прекарват в това положение, почти целия си живот търсейки постоянно спасители, а те почти винаги се намират.

Когато си спасител цялата ти продуктивна енергия, отива в полза на другите. Неусетно почваш да трупаш лошо настроение, раздразнение, повишена фрустрация, докато ядно и гневно избухнеш, защото никой не е оценил твоите усилия.

Колко пъти на ден прекарваш в съответните роли? Кога си склонен да влизаш в тях и защо? Каква е ползата за теб от това?

Това са въпросите, които е добре да си зададеш, за да започнеш да излизаш от това положение на въртележка.

Коя е добрата позиция тази на осъзнатия Наблюдател. Каква е тя?

Аз осъзнавам и избирам по собствено желание да вляза в някоя от ролите, защото има полза, през останалото време, наблюдавам, без да се закачам емоционално за определена роля. Разбирам, защо хората около мен са в съответна роля и какво искат подсъзнателно и не хабя енергия и ресурси, за неща, които не мога да променя.

Сподели с мен на лични, своите впечатления от наблюдаването на триъгълника, ако желаеш и ефекта за теб.

Благодаря ти.

Желая ти прекрасен ден и усмивки.

bottom of page