top of page
evolucia%2520na%2520saznanieto_edited_ed
Връзката между СЯНКАТА начина на живот и еволюцията

Ели Панева холистичен консултант развитие на хора.

продължение на инфото за СЯНКАТА

Над 20 години се занимавам с това да помагам на хората да развиват себе си и потенциала, който имат.

Преминала съм през много традиционни и нетрадиционни обучения, за да изградя един цялостен подход, който да мога да предложа на своите клиенти. Ние не сме само тяло, душа или дух. Ние сме симбиоза от трите неща и сме хора. Вървим път на лично развитие, като човек, като в определени етапи от живота ни даваме приоритет на някое от нивата си дали ще е емоционалното, дали ще е телесното, психологическото или духовното, зависи от нашия избор към момента, но до края на живота си ще преминем през всички нива, ако съзнателно не спираме себе си.

Важното е да не спираме своето развитие или ако спрем за почивка, да не е за цял живот.

Живота е цветен и пъстър в него има всички цветове, понякога го виждаме розов /когато сме влюбени/, понякога е черен /когато ни разлюбят/, но винаги има цветове и оттенъци. От нас зависи, как ще гледаме на живота, той е такъв какъвто е нашето възприятие за него го прави красив или грозен, добър или лош.

Нищо извън нас, не може да ни накара да се чувстваме по определен начин, ако вътре в нас някаква частица, не вярва, че това е истина, ето защо всичко е в нас.

Дали това ни харесва или не, дали вярваме в него или не, света не се интересува от това, той ни поднася, онова, което е вътре в нас, такова каквото е.

Има различни нива на съзнание някъде пише, че са 10 другаде пише, че са 17.

Нивата  от  минус 6 до 0 е развитието на човек, живеещ в ума. Ето как живее преобладаващата част от нашето общество - над 99%. Този етап на еволюция се случва чрез принудителни и потискащи житейски обстоятелства и ситуации, чрез страдание.

 

Преодоляването на тази област в несъзнателна версия отнема огромен брой животи.

Условно тези нива отразяват нивото на безсъзнание и егоизъм, в което живее човек. Колкото по-далеч от "нула" вляво, толкова по-голяма е вероятността за силно  страдание. Този сегмент се нарича „сън“, „светът на сенките и илюзиите“. Колкото по-близо до „нула“, толкова по-малко егоистичен начин на живот има човек. Законът на живота в ума е бягство от страдание към удоволствие.

 

Намирайки се в това ниво, човек се асоциира с тялото и ума. Точката на прелом е нулата.

 

Често този етап се нарича „Пробуждане“. Отвъд тази граница нашият ум вече не е абсолютен диктатор, а преминава в категорията на инструмент, като ръка или крак. Той вече не е нашият господар, а изпълнител.

 

Възприемането и взаимодействието с околния живот от този момент преминава от ума - най-примитивната част на съзнанието, към по-високо ниво на съзнание - сърцето. Това е преход от егоистичен живот, от стремеж към лично удоволствие, към живот на отдаване - помощ на другите в тяхното развитие.

 

Виждайки и усещайки света около нас започва да става все по-истински. Човек осъзнава, че е не само тяло и ум, но и душа. Отделянето на себе си от всичко около нас напуска и идва осъзнаването на единството.

Мъдреците казват, че зад  пробуждането, стои: НЯМА СТРАДАНИЕ!

Подготовката за прехода през нула е най-трудната вътрешна работа, която всеки човек трябва да свърши, независимо дали иска или не. Настъпва дълбока ревизия на скалата на житейските ценности и идва осъзнаването, че именно егоизмът от определено ниво вече не ни позволява да се развиваме по-нататък. Че той е този, който ни води към страдание. Затова е по-добре да направите тази необходима работа върху себе си, за да трансформирате егоизма в нещо ползотворно. Тогава всички неудобни аспекти са сведени до минимум и целият процес може да отнеме само няколко години, дори месеци!

 

Често около точката нула се очертава кръг. Това е областта, в която може да се прояви както умът, така и „сърцето“. В тази област човек може периодично да се появява спонтанно дори без никаква подготовка. Но е невъзможно да се излезе извън границите на този кръг,  без да се изпълнят редица условия. Това все още е нестабилна зона.

 

Всичко, което се случва след „0“, е почти невъзможно да се опише, тъй като това, което се случва отвъд тази граници, надхвърля интелекта.

 

За да достигне „чисто“ ниво на съзнание, човек трябва да му съответства в чистотата на своето тяло, ум, емоции и енергия. На този етап има съзнателно прочистване и освобождаване от всички прояви на егоизъм.

 

Следните нива на съзнание: "Космическо", "Божествено" и "Едно" се характеризират с това, че човек започва да взаимодейства директно със "Светлината".

 

„Светлината“, относително казано, е творческата енергия на едно поле (Източникът на живота, Бог, Създател, Атман  много термини се приписват на това), това е абсолютна любов и отдаване. „Светлината“ създава света на формите около нас и го изпълва с живот.

 

На тези нива на развитие човек, докато тренира, може все повече и повече да предава Светлината през себе си и да я предава в нашия свят на формите. Това премахва първопричината за всички проблеми.

 

Колкото повече човек пропуска светлината е  налице  „Трансформация“ на човек и неговото тяло.

 

В несъзнавана версия на съществуването човек се увлича от формите, които създава Светлината. Докато се развива, човек започва да се интересува все повече от самата Светлина, а след това вече и от нейния източник.

 

На "Единичното" ниво на съзнание има пълен изход от "илюзията за света на ума" (или "симулатор", "матрица") - нашия видим свят на формите. Има изход от цикъла на прераждането, т. Нар. „Колела на сансара“. В религията този преход се нарича „Възнесение“.

 

Интервалът от "-6" до "+4" е просто "симулатор" за нашата корекция. Необходимо е да го преминете бързо, за да започнете да живеете. Истинският живот - той е животът, а не борбата за комфорт на съществуване или оцеляване, започва там - за „симулатора“.

 

Това е информацията, до която достигнах за нивата на съзнание. Тя е интересна и може да бъде много полезна стига да можем да я приемем с отворено съзнание и без предразсъдъци.

bottom of page