top of page
child-1463896.jpg
Как да изразяваме здравословно емоциите си
Днешната статия е за емоциите. Те са важна част от живота ни, но обикновено почти винаги ги изразяваме по възможно 
най-нездравословния начин и няма значение дали са отрицателни или положителни.
Никой от нас не е обучен за училището живот. В него влизаме еднакво неподготвени и се справяме понякога по добре, понякога не толкова.
Всеки наш ден е свързан с проява на емоции много често, те зависят от нашето настроение и моментно състояние, както и от предишен емоционален опит.
„Всичко, което не владееш в себе си, управлява теб самия“, е една мъдра мисъл, която харесвам. 

Виж тук малки упражнения, които могат да ти помогнат в това да се научиш, да изразяваш здравословно емоциите си

Подавайки се на отрицателните емоции като раздразнение, гняв, тревога, паника, тъга, скръб, съжаление, ние вредим на себе си, но и на хората около нас. Много често, когато общувате с хора, които проявяват гняв или раздразнение, след това човек се чувства, като изсмукан и няма енергия за нищо. Чувства се подтиснат и няма желание за нищо.
Как да се научим да изразяваме емоциите си по здравословен начин? 
Едно от важните неща е да започнем да виждаме и признаваме емоциите си. За съжаление ни възпитават от малки, че това не е хубаво и ние се научаваме качествено да ги потискаме, отричаме и да ги заравяме в своето подсъзнание, където те се натрупват и растат невидимо.
Какво можем да направим?
Когато сте ядосани вдишайте издишайте поне два пъти, за да получите поне минимален контрол над себе си и след това си кажете на ум „Сега Аз съм много ядосана и гневна/раздразнена….признавам, че това е така и не мога да го променя, но имам право да се чувствам така“ 
Знам, че не е лесно от опит и се изисква усилие на волята, да научите себе си на подобна реакция, но си заслужава. 
Как аз тренирах в метрото /тъй като аз пътувам основно с него/ винаги има много хора, все се намира дразнител, мен ме дразнеха хората, които се качват с кафе или закуска и пият и ядат без да се съобразяват с това, че това е транспортно средство и публично място. Тренирах себе си докато спрях да се ядосвам, забелязвам ги, но вече не реагирам, ако се появи реакция я признавам, давам и място, докато утихне.
Опитайте поне да забелязвате вашите емоции и да ги признавате, не се получава бърз резултат, но в спорта и с овладяването на емоциите  се изисква постоянство.
Желая ви успех и спокойствие
bottom of page