top of page
har2.jfif
Защо е необходимо да се развиваме личностно част 1?

КАКВО ЗНАЧИ ДА СЕ РАЗВИВАШ ЛИЧНОСТНО И ЗА КАКВО ТИ Е ТОВА?
 

Все по-често чуваме, трябва да се развиваш като човек и личност. Има много специалисти, коучове, психотерапевти за личностното развитие. Някои хора го приемат, други яростно го отричат, но всъщност какво значи това?
 

Хората задават въпроси от вида:

„Това поредната измишльотина ли е, като позитивното мислене?“

„За какво ми е това, аз и без друго си живея добре?“

„Чудиш се с какво да се занимаваш, вземи нещо реално печели пари, раждай деца, не се занимавай с глупости“

„Другите хора, как живеят без това развитие, я погледни приятелите и колегите си“
 

Дали го приемаме или не, дали го харесваме или не живота има своя логика и тя е в развитието.

Водата в блатото мирише, защото няма движение тя застоява и така се заблатява. Същото се получава с хората, само че става по-бавно и за по-дълго време.

Изведнъж започваме условно да не се чувстваме „добре и щастливи“. Имаме т.н всичко добре платена работа, връзка, деца, приятели, тренираме, ходим на почивка, храним се здравословно, но все нещо не ни е ок. Обикновено започваме да търсим винаги не там където трябва – сменяме партньора, колата, жилището, работата и за някакъв период от време сме вдъхновени и щастливи и после БАМ и отново онова гласче на недоволство и хленчене.

Защо се чувствам така? Какво ми става? Не е възможно да ми се случва на мен? Ще се напия и ще ми мине.

Истината е, че сме затънали, в доволството и сме спрели да се развиваме поне в две области на живота си и те започват да ни го показват било то чрез здравословни проблеми, било то чрез лични или кариерни такива. Когато не развиваме себе си, като хора намаляваме интересите си изоставаме от времето, в което живеем, от технологиите от света около нас.

Да се развиваме личностно всъщност е просто ДА ПОЕМЕМ ОТГОВОРНОСТ ЗА ЖИВОТА СИ ПОНЕ В 4 ОСНОВНИ ОБЛАСТИ.

В няколко последователни поста ще се опитам да ви разкажа, кои са тези области според мен, и защо това е толкова важно

Четирите сфери на развитие които са основни в нашия живот са ЗДРАВЕ, ОТНОШЕНИЯ, КАРИЕРА И ПАРИ И ЕВОЛЮЦИОННО РАЗВИТИЕ.

Какво означава да се развиваме личностно в темата ЗДРАВЕ?

Важно е да изберем разумен дневен режим, в който да имаме баланс работа и личен живот и това не е лесно, но е постижимо.

Добре е да подберем разумен режим на хранене който е добър за нас, не който е модерен. Най–добрата диета е да слушате тялото и да му даде това, в от което се нуждае сега живота ви.

Хубаво е да правим разтоварващо гладуване или прочистване на организма си поне два пъти в годината, умерени упражнения хармонизиране на емоционално ниво, отхвърляне на лошите навици и като цяло балансиран начин на живот.

Хармоничен начин на живот е да можем да имаме баланс на трите нива физическо, емоционално и психологическо така че да се чувстваме спокойни и уравновесени и дори и когато отиваме извън центъра, си когато избухваме или се ядосваме, защото все пак сме хора. Когато това се случва да е по-рядко, ние да успяваме да се върнем към баланса в рамките на няколко дни е състоянието, към което се да се стремим. Това значи, да сме се развили личностно – поели сме отговорност за живота си.

Не че това е лесно, но е постижимо.

Да се развиваме като хора е наша задача независимо дали ни харесва или не ние харесва. Не сме тук само за да пием да ядем и да се забавляваме и дали вярваме в това или не вярваме рано или късно живота под различен начин ни го показва и доказва. Ако схванем това ще ни е една идея по-леко Ако не ще преминаваме през трудности в различни направления било то здраве, кариера, пари, отношения докато разберем че живота е съвкупност и ние имаме отговорност към него, към себе си и към това, което оставяме след нас.

Очаквайте втората тема, какво значи ЛИЧНОСТНО развитие в темата ОТНОШЕНИЯ.

Желая ви щастие и хармония в тези трудни, но интересни времена.

bottom of page